Aandachtspunten Antisemitismebestrijding 2025-2029
Sinds 7 oktober 2023 is het aantal meldingen van antisemitisme verdubbeld. Conflicten, zoals de oorlog in Gaza, werken polariserend en zorgen voor een toename van het aantal antisemitische incidenten. Deze keer gebeurt dat, mede dankzij onze digitale verbondenheid, heftiger en sneller dan ooit. Antisemitisme vindt eenvoedingsbodem in rechts-, links- en religieus extremisme. Het is helaas een alledaags onderdeel van onze samenleving. Dit alles vraagt om het krachtig en duurzaam bestrijden van antisemitisme, aldus de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB).
In de Strategie Bestrijding Antisemitisme 2024-2030 staan de acties beschreven die de komende jaren het hoofd moeten bieden aan de opkomende Jodenhaat. De acties uit deze aanpak liggen verspreid over de verschillende ministeries, lokale overheden en partijen in de samenleving. Uitvoering van deze maatregelen is van essentieel belang. Joden zijn immers een integraal onderdeel van de Nederlandse samenleving en hebben, net als alle minderheden, recht op een veilige toekomst. Antisemitismebestrijding is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We dienen onze samenleving en onze rechtstaat te beschermen. Hieronder staan enkele maatregelen uitgelicht.
Online antisemitisme aanpakken
Sociale media spelen een grote rol bij de toename van antisemitisme. Online antisemitisme groeit explosief. Platforms nemen hierin onvoldoende verantwoordelijkheid. De NCAB laat onderzoek doen naar de ontwikkeling van online antisemitisme en werkt samen met internationale partners om het belang van een doortastende aanpak van online antisemitisme op de agenda te krijgen. Te vaak blijft online antisemitisme onbestraft. Wat we op straat niet accepteren, mogen we ook op het internet niet toestaan. Het is van belang dat de Digital Services Act (DSA) op de kortst mogelijke termijn volledig wordt geïmplementeerd om een vuist te kunnen maken richting de platforms.
Bevorderen Joods leven
Onbekend maakt onbemind: Kennis van Joods leven is een belangrijk tegengif tegen Jodenhaat. De NCAB werkt, samen met de Joodse gemeenschappen in Nederland, aan zichtbaarheid en versterking van Joods leven. Gegeven de historische verantwoordelijkheid van de overheid en de omvang van de Joodse gemeenschap, is ondersteuning van belang.
Veiligheid Joodse gemeenschap waarborgen
Veilig Joods kunnen zijn is een grondrecht. Antisemitisme ondermijnt de fundamentele principes van de rechtstaat en beperkt Joden in het beleven van hun identiteit. Een groot deel van de beveiligingskosten wordt gedragen door de gemeenschap zelf. Dit weegt fînancieel zwaar op de Joodsegemeenschap en is onrechtvaardig. In lijn met de Strategie Bestrijding Antisemitisme 2024-2030 komt er een veiligheidsfonds voor de beveiliging van Joodse scholen, instellingen en evenementen.
Holocausteducatie versterken
Als de Holocaust als afschuwelijke manifestatie van antisemitisme uit het collectieve geheugen verdwijnt, groeit de ruimte voor antisemitisme. Kennis over de Holocaust is cruciaal om antisemitisme te herkennen en weerbaar te zijn tegen discriminatie en haat. In juni 2024 is het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie van start gegaan. In dit plan werken OCW, VWS, SZW en de NCAB samen met diverse organisaties uit het veld om ervoor te zorgen dat de verhalen uit de Holocaust blijven worden verteld. Een permanente inspanning is nodig om Holocausteducatie toegankelijker te maken en te houden. De NCAB ambieert dat iedere scholier minstens één bezoek brengt aan een herinneringscentrum of monument én een gastles krijgt.