De NCAB werkt op basis van een Strategie en een Werkplan. Bij de gehele aanpak van antisemitisme speelt de NCAB als speciaal adviseur van het kabinet een cruciale rol en adviseert over beleid en uitvoering.
Strategie
De Strategie Bestrijding Antisemitisme 2024-2030 zet uiteen uiteen welke kabinetsbrede maatregelen komende jaren worden genomen voor de bestrijding van antisemitisme.
Werkplan
In het Werkplan Antisemitismebestrijding zet de NCAB de taakopvatting van de organisatie uiteen en benoemt concrete acties in de strijd tegen antisemitisme. De Strategie Bestrijding Antisemitisme 2024-2025 is het vervolg op het Werkplan.
Drie pijlers
Strategie en Werkplan gaan uit van drie pijlers:
- Monitoren en opvolgen: Door antisemitisme structureel te monitoren en te onderzoeken ontstaat er een beter beeld over waar antisemitisme zich voordoet, bijvoorbeeld op de werkvloer, scholen of in de sport, en hoe het bestreden kan worden. Het structureel monitoren van antisemitisme kan ook bijdragen aan het verhelderen van de verschillende soorten antisemitisme.
- Onderwijs en preventie: Onderwijs voor jong en oud is een belangrijke vorm van preventie. Kennis van de ontwikkeling en de gevolgen van antisemitisme door de eeuwen heen is essentieel. Die kennis maakt de samenleving weerbaar.
- Herdenken en vieren: De NCAB zet zich er voor in dat de herdenking van de Holocaust een centrale plek behoudt in het nationaal narratief. Ook draagt de NCAB actief het belang van Holocaustonderzoek uit. Daarnaast spant de organisatie zich in om de samenleving kennis te laten maken met Joodse leven. Door de onbekendheid met Joods leven te verminderen, kunnen we antisemitisme de kop indrukken.