International Forum on Holocaust Remembrance and Combating Antisemitism

De NCAB maakte op 13 oktober 2021 deel uit van de Nederlandse delegatie bij het International Forum for Holocaust Remembrance and Combating Antisemitism in Malmö, Zweden. Bij dit congres stonden Holocaustherdenking en de strijd tegen antisemitisme centraal. In Malmö is de NCAB bijeengekomen met de nationale coördinatoren antisemitismebestrijding uit Europa en Noord-Amerika.

Stefan Löfven, de premier van Zweden, had verschillende staten, organisaties, bedrijven, onderzoekers, experts en Holocaustoverlevenden uitgenodigd voor het congres. In totaal namen 74 delegaties deel aan het congres. Namens het Nederlandse kabinet nam minister en vicepremier Kajsa Ollongren deel aan het congres.

Aan het forum lichtte Nederland vier initiatieven toe die het nam in de strijd tegen antisemitisme:

  1. De aanstelling van de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding;
  2. Nederland wil het hoofdkantoor van de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) huisvesten. De taak van de EHRI is om onderzoek naar en onderwijs over de Holocaust te waarborgen;
  3. Nederland wil Holocaustontkenning expliciet wettelijk verbieden;
  4. Er zal meer gedaan worden om scholieren te onderwijzen over de Holocaust en over Joodse cultuur.

Via deze link kunt u de toezeggingen van de deelnemende landen op het congres vinden (in het Engels, toezeggingen Nederland op p. 58-59).