NCAB organiseert eerste conferentie van Europese aanklagers over antisemitisme

Voor het eerst kwamen deze week gespecialiseerde openbare aanklagers uit vijftien Europese landen bijeen om ervaringen uit te wisselen over de strafrechtelijke aanpak van antisemitisme. De conferentie is een initiatief van de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) en werd gehouden in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht. Naar aanleiding van de conferentie is besloten om deze volgend jaar opnieuw te organiseren.

Deelnemers uit onder meer Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, België en Polen luisterden naar inzichten van experts en wetenschappers, wisselden ervaringen uit en volgden interactieve sessies. Eddo Verdoner (NCAB): “Er is internationaal een enorme toename van antisemitische incidenten. Antisemitisme mag niet onbestraft blijven. Door gespecialiseerde openbaar aanklagers bijeen te brengen, leren landen van elkaar hoe ze antisemitisme via het strafrecht nog effectiever aan kunnen pakken.”

Strafrechtelijk kader vervolgen slogans

In de sessies gingen experts op casusniveau de diepte in. Het Duitse OM verzorgde bijvoorbeeld een presentatie over de strafrechtelijke kaders voor het vervolgen van leuzen bij demonstraties, zoals ‘From the river to the sea’. Het Nederlandse OM verzorgde een keynote over de procesmatige afwegingen om te komen tot een verdenking van groepsbelediging.

Online antisemitisme: ook de platforms aanpakken

In een interactieve sessie wisselden landen ervaringen uit over de aanpak van online antisemitisme. Alle landen kampen met een enorme toename van online antisemitisme en moeten vaak lastige keuzes maken op welke zaken ze inzetten. Aanklagers vinden dat individuen, die antisemitische posts plaatsen, daar niet mee weg mogen komen maar dat tegelijk de grote sociale-media-platforms hun aansprakelijkheid niet mogen ontlopen. Veel zal afhangen van de nieuwe Digital Services Act, maar ook de strafrechtelijke aanpak verdient een vernieuwde inzet. Daarom staat dit thema op het komende congres wederom op de agenda.