Nederland doet het slechter dan andere Europese landen op het gebied van antisemitisme

In heel Europa merkten Joden een toename van antisemitisme, al vóór de aanslagen van Hamas en de oorlog in Gaza. Nederland scoort slechter dan gemiddeld. Dit blijkt uit groot vijfjaarlijks onderzoek van FRA, Agency For Fundamental Rights van de Europese Unie.  

Het onderzoek is 11 juli gepubliceerd op de website van FRA, inclusief een landenbijdrage die focust op Nederland.

In de 12 maanden voorafgaand aan het invullen van de vragenlijsten kwam 97% van de Nederlandse respondenten uitingen van antisemitisme tegen, blijkt uit het onderzoek. Het EU-gemiddelde in 2023 is 96%. Vier op de vijf Nederlandse Joden in het onderzoek had het jaar ervoor zelf antisemitisme meegemaakt. 36% van de Nederlandse Joden komt op het werk niet uit voor de Joodse identiteit, uit angst voor negatieve gevolgen.

Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding: “Nederland heeft lang het idee gehad dat het een tolerant land was. Maar die tolerantie lijkt steeds meer op onverschilligheid.” Verdoner pleit ervoor het debat over antisemitisme te depolitiseren. „Het is niet zo dat één groep het monopolie heeft op antisemitisme. Als het debat loopt langs politieke scheidslijnen, dan zorgt dat ervoor dat mensen blind zijn voor antisemitisme op plekken die niet passen bij hun narratief. Maar juist als zich antisemitisme voordoet in je eigen achterban, moet je daartegen optreden.”